2010. március 27., szombat

Erkélynapló - tervezés

A lakásunkhoz tartozik egy körülbelül 4,5 négyzetméteres erkély. Ez így számokban nem tűnik nagynak, de valójában kifejezetten jó méretű és elrendezésű - mondjuk például ahhoz képest, hogy Lehonak egy jó nagy, de hosszú és keskeny erkéllyel kell beérnie.
A tavalyi erkélyrendezés eredményeképpen a balkon berendezését egy 80 cm átmérőjű napernyős asztal, négy szék és egy elektromos családi grillsütő alkotja. Ez még normálisan és kényelmesen elfér és még marad hely is "gyereksaroknak". Emellett a hangulatkeltés eszközeként felkerült egy szélcsengő - vicces módon elég szélárnyékos helyre, de azért néha szól -, illetve van kint egy tálas sziklakert, amiről szerintem már készítettem korábban bejegyzést. A benne levő növényeket eredetileg Ágitól kaptam. Sajnos a telet mindössze egyetlen kövirózsa élte túl, úgyhogy azokat is pótolni kell még.
Az idei tavasz különösen nagy lendülettel tört rám, illetve némi klausztrofóbiával, amit újult erővel kezdek legyőzni. Mivel be kellett látnom, hogy még jó darabig nem lesz kertes házam - végülis, van egy saját lakásunk, miért is sírok? Szóval, még elég sokáig nem lesz kertünk, ami nekem legjobban hiányzik a falusi élet dolgai közül, egy kicsit utánanéztem a dolgoknak. Lehet nekem kertem az erkélyen is.
Első lépés: mérjük meg, mennyi helyünk van, hiszen ez meghatározza, mit tudunk az erkélyre tenni. Akár kisebb díszfákat is lehetne. Még el is férne mondjuk egy, de Ferike miatt ez ki van zárva, szóval marad a balkonláda. Nos, mint kiderült, több szempontból is hatalmas szerencsénk van az erkéllyel. Először is jó nagy felület áll rendelkezésre, ahová ládákat lehet tenni. Konkrétan négy 40 és négy 60 centi hosszú balkonládának van hely, ami összesen 0,52 négyzetméternyi "kertet" ad nekem.
A második csodás felismerés akkor jött, amikor kiderült, hogy a balkonnövények számára a legjobb a keleti fekvésű és minél lejjebb lévő erkély, szóval a mi első emeleti, keleti fekvésű erkélyünk ebből a szempontból is tökéletes. Ez azért fontos, mert a reggeli és délelőtti órákban még odasüt a nap, ám a nagy forróságban már (fél)árnyék van, így nem égnek ki a növények. A fentebb lévő erkélyekkel szintén az a gond, hogy több napsütés éri őket a nagyon meleg órákban. Sajnos a nagyon napos erkélyekre főleg  (persze nem csak) muskátlit lehetne tenni, ami nálam szóba se jöhet - utálom a muskátlit (bocs azoktól, akik szeretik).
Miután kiderült, micsoda főnyeremény az erkély, el kellett dönteni, mit is ültetek a ládákba. Nos, még nem vagyok 70 körüli nénike, aki szép virágos erkélyt gondozgat, hanem inkább egy fiatalos és lendületes valaki (ÖNÉRTÉKELÉS :D), aki sokkal inkább akar használható kiskertet kialakítani. Ennek megfelelően a 8 balkonládából mindössze háromban lesz virág és ezek egyike sem a szokványos balkonláda lesz, hanem szép színes és változatos növényvilág. Az ablakba például levendula megy, de a kintre lógó két ládába is többféle színű virágot tervezek (húsvétkor derül ki, hogy pontosan miket is fogok beletenni és mi marad ki helyszűke miatt.)
Az okos olvasó már láthatja is, hogy kimaradt 5 láda, amelyek egészen egyedi módon lesznek berendezve. Először is két láda kísérleti jelleggel igazi különlegességnek fog számítani. Ezekbe paradicsom, illetve eper kerül. Elméletileg mindkettő megél erkélyen is. Nos ki fog derülni, mennyire leszek ügyes kiskertész. 
A maradék három balkonláda pedig fűszer- illetve salátanövények mennek. Ezek termesztését évek óta gyakoroljuk anyával egy külön kertrészben, így ezek túl nagy meglepetést nem fognak okozni, legalábbis remélem.
Szóval, így fog kinézni nagy vonalakban az én első emeleti kiskertem. Remélem, nem fogok magamnak nagy csalódást okozni. Már csak az kell, hogy húsvétkor betelepítsük a növényeket és onnantól lesz mit gondozni, ha esetleg a gyereknevelés nem lenne elég. :)

Nincsenek megjegyzések: