2010. október 14., csütörtök

Határozott célok

Egy újabb brit kutatás szerint kisebbségbe kell vonulnom, amennyiben teljesíteni akarom a saját magam elé kitűzött célt, miszerint nem kívánok különbséget tenni a fiam és a lányom között. Ez persze nyilván sarkítás, hiszen mindkét gyerek külön egyéniség, illetve korkülönbség is van köztük, de ami biztos, hogy egyikük rovására sem fogom a másikat jobban szeretni vagy elnézőbb lenni vele. Ez a szülői lét legnehezebb kihívása (állítólag). Természetesen az ember nem szereti ugyanúgy a gyerekeit, mivel minden gyerek másféle szeretetet és odafigyelést igényel. Véleményem szerint a feladatunk az, hogy minden gyerekünknek maximálisan megadjuk azt a mennyiségű és minőségű szeretetet, törődést, odafigyelést és segítséget, amit igényel - természetesen saját korlátainkon belül.
Amit viszont feltétlenül el kell kerülni, az a különböző határok felállítása. Nem lehet kettő (többes) mércével mérni a gyerekeket. A "nem szabad" határ minden gyereknél ugyanaz kell, hogy legyen. Ha az egyiknek megengedünk valamit, azt a másiknak is meg kell engedni - nyilván nem arról van itt szó, hogy a 17 ves nagylány elmehet diszkóba, akkor az 5 éves is, de mondjuk a nagylány éppúgy nem ehet csokit ebéd előtt 5 perccel, mint a kicsi. Ezek a szabályok nem bonyolultak és nem is nehéz őket megtartani, ha következetesek vagyunk és mint szülők, vállvetve kiállunk mellettük.
Az "anyuci pici fia" és "apuci pici lánya" sémákat pedig szépen elfelejtjük, lehúzzuk a vécén vagy csinálunk velük amit akarunk, de semmiképp nem alkalmazzuk őket.
A brit tudósok szerint persze a többség igenis ilyen módon él, és az az oka például a nők túlzott önkritikájának és megfelelési kényszerének, hogy a mindkét nemű gyereket nevelő anyukák a lányaikkal már kis koruktól kezdve kritikusabbak, míg a kisfiúknak sokkal több dolgok elnéznek.
Állítsuk meg ezt a tendenciát és alakítsunk ki egészséges családmodellt, hiszen csak rajtunk múlik, hogy a jövő generáció milyen értékrendet visz tovább.

u.i.: Én emiatt nem indítok mozgalmat, nem szervezek élőláncot sehol, de ilyen elvek szerint fogom növelni a gyerekeimet. A lehetőség mindenkinek adott :)

Nincsenek megjegyzések: