2010. augusztus 10., kedd

Felelősségteljes tévézés

Évekkel ezelőtt, amikor először vetítette a viasat3 a Helyszínelők sorozatot (akkor még szó sem volt spin-off(ok)-ról), az ORTT besorolása szerint 16-os korhatárt állapítottak meg rá, ami azt jelentette, hogy este 9 előtt nem lehetett sugározni. Ez így is történt, hiszen 21:05-kor kezdődött mindig. Aztán sorban jöttek az újabb évadok, illetve a Miamiba és New York-ba kihelyezett verziók is, amelyeket már nem csak a viasat3, hanem szép sorban az RTLKlub (később a Cool TV) és a TV2 is elkezdett megvenni. Ezek után, valamikor a sorozatok egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően a korhatár ügyesen "lejjebb kúszott" a 16 éves korról a 12 évesre, illetve a szülői felügyelettel nézhetőre. Ilyen besorolással persze már nem volt muszáj őket este 9-kor kezdeni, ami még jobban megnövelte a nézettséget (ördögi kört kialakítva). Mindezekből már szinte egyenesen következik, hogy már nem is csak mondjuk este 8 után (amikor azért lelkiismeretesebb -vagy szigorúbb(?) - szülők már aludni küldik a csemetéket) vetítik ezeket a sorozatokat, hanem egyre korábbi időpontokban. Sőt, a Cool Tv odáig merészkedik, hogy napközben(!), konkrétan délután 2-4 körül simán vetíti ezeknek a sorozatoknak az ismétléseit.
Ezek még mindig ugyanazok a sorozatok. Fegyverkereskedők, halottak, közvetlen közelről mutogatott (mű)véres sebek, áltudományos maszlagok és rengeteg (lehet, hogy egy felnőttnek nem tűnik fel, de egy gyereknek ez sok) erőszak. Biztosan kell ez a gyerekeknek? Persze értem én, nézettségi kérdés, ami meg ugye pénzt jelent.
Ráadásul nyári szünet van, amikor délen át, a nagy melegben (amikor még a meteorológusok is bezavarnak minket a lakásba, mert ugye UV sugárzás) mit is tehetne mást a szerencsétlen általános iskolás (is), minthogy bekapcsolja a tévét. És mivel alapvetően érdeklődő és kíváncsi faj vagyunk, igenis meg fogja nézni a helyszínelőket.
De, kérdem én, ilyenkor nem aggódunk a következő generáció lelki fejlődéséért? Vagy nem félünk, hogy majd szorongó, rosszul alvó, pszichológushoz járó huszonévesek lesznek? Vagy pontosan ez a cél? Hogy újabb szakmát tegyünk létjogosulttá azáltal, hogy a tévétársaságok is egyre többet keresnek? Ilyen mértékben nem változhatott meg a társadalom értékítélete. Vagy talán mégis?
És akkor - szerintem - innen már csak egyetlen lépés a sorozatgyilkosokat, erőszaktevőket és egyéb szatír hajlamú bűnözőket bemutató Gyilkos elmék sorozat (aminek egyik másik részét én magam is szorongva nézek meg), amit egy-két év múlva talán majd szintén megnézhetnek a gyerekeink akár a délutáni matiné idején is.
Mindenesetre elgondolkodtató, hogy merre haladunk.

Nincsenek megjegyzések: