2010. május 26., szerda

Cukoordiéta - Gombás-májas tokány zöldséges rizottóval és paradicsomsalátával

Az ebéd egy nagyon fontos étkezés, különösen, mivel elvileg ekkor kell bevinni a legtöbb szénhidrátot az ember szervezetébe. Emellett az ebédről és a vacsoráról elmondható, hogy mivel az ezeket megelőző étkezések CH tartalma minimális, így ilyenkor már kopog az ember szeme az éhségtől. Jól meg kell tehát gondolni, mit készítünk magunknak ebédre.
Gombás-májas tokány: 136 g csirkemáj (3db), 12 g hagyma (1 kis fej), 106 g vaddisznó hús (nekem ez kb egy adagnak tűnt), 54 g gomba (2 fej nyers csiperke), zsír vagy olaj, fűszerek. A hagymát üvegesre pirítjuk a zsíradékon, rátesszük a csíkokra/kockára vágott húst, fűszerezzük, leégés ellen felöntjük vízzel. Amikor a hús majdnem kész, hozzáadjuk a feldarabolt májat és gombát. Készre pároljuk. (7,3 g CH - 20 perc főzés)
Zöldséges rizottó (bor nélkül): 50 g rizs (egy marék), 36 g sárgarépa (egy fél), 8 g petrezselyem (1/4), 16 g brokkoli (2 rózsa), 8 g hagyma (1 szál újhagyma), 2,5 dl zöldség alaplé (vígy víz és delikát), zsír vagy olaj. A hagymát a zsíradékon üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a rizst, amit szintén megpirítunk kissé, utána felöntjük egy kis alaplével és hozzátesszük a kockára felvágott zöldségeket. Folyamatosan keverjük és mindig csak annyi alaplével öntjük fel, hogy le ne égjen. 20 perc alatt kész. (kb. 43 g CH)
Paradicsomsaláta: 1 paradicsom (72 g), 1 szál újhagyma (6 g), fél paprika (16 g), ecet vagy citromlé. A hozzávalókat feldaraboljuk, összekeverjük, savanyítjuk. (5 perc - kb 4 g CH).
Ezzel az ebéddel kb meg is van az előírt 55 gramm szénhidrát, amit csak az árnyékol be, hogy a legnagyobb részét a rizs adja, aminek nem túl jó a glikémiás indexe, viszont a változatos étrend miatt kell. Az eredmény: vagy kibírom uzsonnáig vagy majd eszek valami gyümölcsöt közben.

Nincsenek megjegyzések: