2010. május 19., szerda

Erkélynapló - a kényszerszabadság eredményei

Először is emelem a kalapom Jozsó előtt, aki nehezen mondható igazi kertész típusnak, ugyanakkor nagyon lelkiismeretesen gondozta az erkélyre kitelepített növényeimet. Ennek persze az is lehetett az oka, hogy nem nagyon volt sok elfoglaltsága, ami lekötötte volna az idejét. Mindenesetre legalább locsolta a balkonládákat (igen, akkor még kellett locsolni, nem úgy, mint mostanában), illetve fúrt rájuk lyukat, hogy a felesleges víz kifolyhasson belőlük (ez a mostani időjárás mellett nagyon hasznos).
Amikor hazajöttem egy hete, a balkonládákban csodálatos és élénk növénytársulásokat lehetett látni. Ezeknek persze elég nagy hányada volt gyom :). Nem kértem Jozsótól, sőt, inkább arra bíztattam, hogy ne kezdjen gyomlálni, hiszen nem is tudtam volna neki minden növényről látatlanban elmondani, hogy az gyom-e. Így a gyomtalanítás rám maradt, ami nem is baj, hiszen legalább volt valami változatosság a rengeteg takarítás közben.
Az erkély az "elköltözésem" óta gazdagabb lett egy hatalmas konténerrel, (Adriék szobafenyője volt benne eredetileg, de az sajnos kipusztult belőle, így megörököltük) amibe két tő nagyra növő fájú - valószínűleg - koktélparadicsom került. Ehhez apa készített egy impozáns felfuttató állványt is. Jelenleg nagyon rossz kint az idő - meg koszos az erkély, úgyhogy nem készítek képet, de majd később fogok.
A paradicsomokat tartalmazó balkonládából sajnos egy tő paradicsom megrekedt, majd egy másik ládába átkerülve végleg megadta magát. A helyére egy tő fűszerpaprika került. Így most 4 tő paradicsommal büszkélkedhetünk, amelyek remélhetőleg fognak termést is hozni. Jelenleg még virágkezdemény sincs rajtuk, de az korai is, meg az időjárás sem túl kedvező nekik. Ugyanez a láda bebizonyította, hogy a hónapos retek nem balkonládába való növény. Kikeltek, megnőtt a levelük, viszont maga a retek nem fejlődött ki. Tapasztalat levonva.
A fűszeres és salátás ládák viszont gyönyörűen néznek ki. A borsmustár olyan határozottan fejlődik, hogy alig engedett fel maga alól egy-két szál gyomot. Van két szépen fejlődő lollo rosso salátánk is - összesen kettőt ültettünk, és az is lehet, hogy át kell őket helyezni a későbbiekben, hogy jobban elférjenek. A tépősaláta, amit palántából neveltünk már egészen nagy, de jól fejlődik a magról vetett madársaláta is.
A fűszeres ládában igazán nagy dolgok történtek. Először is, kikelt a bazsalikom, ami a legneccesebb volt a fűszerek közül. A bazsalikom nem túl nehezen kezelhető növény, a magja is könnyen megszedhető, ugyanakkor csak abban az esetben csírázik ki, ha az aprócska fekete magjait kiszedjük a magházból. Ezt a tapasztalatot anyával szereztük tavaly. Valójában én nem is emlékeztem, hogy elültettük-e a bazsalikomot, de örülök, hogy az is kikelt szépen. A tőszaporítással hozott metélőhagyma és kakukkfű szintén gyönyörű és egészséges. Jelenleg mindekettő virágzik is. Jozsó szerint a metélőhagyma túl nagy is és elnyomja a kakukkfüvet, ami nem is tűnik akkora túlzásnak. A borsikafű még nem került bele a ládába, mivel annyira picik voltak még a növénykék anya kertjében, hogy nem mertem kivenni őket, nehogy elpusztuljanak az átültetés vagy a szállítás miatt.
A petrezselyem és a kapor is gyönyörűen kel a másik fűszeres ládában. Ebből a ládából még a zeller hiányzik, de az még jelenleg nem kelt ki anyánál, hogy palántát tudjunk hozni belőle (amikor a ládákat ültettük be, még nem volt zellermagunk, ezért nem magról keltettük itthon).
A virágos ládáim kicsit furábban néznek ki. Ezekben valószínűleg még mindig vannak gyomok, mivel a beléjük ültetett virágok közül sokat nem ismerek fel a száráról - nem szoktunk olyanokat vetni otthon - , ezért csak óvatosan mertem gyomlálni.
A levendulás láda valószínűleg nem sok virágot fog tartalmazni. Egyetlen olyan növényt találtam a gyomok között, ami talán virág, de ebben sem vagyok biztos. Sajnos a levendulának több hely és termőföld kell, mint amit egy sima balkonláda nyújtani tud, ezért ebben reménykedtem legkevésbé. Ha mindössze ez az egy szál bársonyvirág marad a ládában, akkor azt át fogom ültetni egy másik virágos ládába. Ezt a ládát pedig csemegepaprikával fogom bepalántázni. Két-három tő paprika belefér a ládába, és ahhoz még a föld is elég lesz.
A sziklakert is gyönyőrűen burjánzik. A kis kék virágok már elvirágoztak benne, de az esőnek hála nagyon szépen megnőtt a többi növény, így még le is lógnak itt-ott a tálból, ami különösen szépen mutat.
Az erkélyünk igazi büszkesége az epres láda, amiről anya azt mondta, hogy örülhetek, ha 2-3 szem epret fog teremni. Ezzel szemben múlt csütörtökön 32 epret számoltam meg a töveken, és még virágok is vannak rajta. Ez a sok eső nekik legalább jót tett - szépen növekednek az eprecskék a töveken.
Sajnos rossz dolog is van az erkélyen, ugyanis a tatarozás eszközei közül sok még kint van, mivel nem tudtuk hová tenni. Majd hazaküldjük apával vagy Lacival, ha erre járnak. Szóval, most a rossz idő mellett azért is nehéz kimenni az erkélyre, mert tele van csempével, festékkel, szigeteléssel meg takarófóliákkal. De ez majd megszűnik és akkor ismét odaférek rendesen a ládácskáimhoz. :)
Na, ez jó hosszú bejegyzés lett - remélem, nem hagytam ki semmit :)

Nincsenek megjegyzések: